Restauracja Morskie Opowieści z Jarosławca już po raz drugi znalazła się na liście rekomendacji prestiżowego przewodnika Poland 100 Best Restaurants. To jedno z trzech najważniejszych wyróżnień kulinarnych przyznawanych w Polsce, obok czapek Żółtego Przewodnika Gault&Millau oraz gwiazdek Michelin.
Inspektorzy przewodnika w ciągu roku odwiedzili niemal 1000 restauracji, które poddano ocenie. Następnie, z najlepiej ocenianych lokali, powstała lista Poland 100 Best Restaurants, a restauracjom przyznano 1, 2 lub 3 widelce. Najwyższym wyróżnieniem są 3 WIDELCE+, które otrzymało kilka restauracji w Polsce, w tym m. in. Platter Karola Okrasy czy Atelier Amaro. Wyróżnienia przyznano na uroczystej, wieczornej gali w Pałacu Tłokinia.
Morskie Opowieści z Jarosławca po raz drugi otrzymały 3 widelce Poland 100 Best Restaurants. Lokalna restauracja szczyci się ponadto 1 czapką Żółtego Przewodnika Gault&Millau co czyni ją jednym z najbardziej utytułowanych miejsc na kulinarnej mapie Pomorza.
Morskie Opowieści to restauracja specjalizująca się w owocach morza, rybach i surf&turf (połączenie sezonowanej wołowiny i owoców morza). Miejsce to słynie z zupy rybnej przygotowywanej wg XVIII-wiecznego przepisu. W lokalu znajduje się część barowa z szerokim wyborem drinków, whisky i wódek. Danie główne wzbogaci jedno z ponad 30 win włoskich, a do deseru warto zdecydować się na znakomitą kawę przygotowaną w kultowym ekspresie Belle Epoque.
Restauracja znajduje się na parterze hotelu Szlak Bursztynowy, tuż przy latarni morskiej.